Wanneer haptotherapie?

Wanneer ga je nou naar een haptotherapeut? En hoe weet je of het iets voor je is? Dat laatste weet je eigenlijk pas als je het ervaart. Na een sessie of drie à vier heb je wel in de gaten of haptotherapie je verder gaat helpen. En of ik de juiste therapeut voor je ben. Het is belangrijk dat mijn manier van werken bij je past en dat je mij vertrouwt. Dan kan haptonomie je in heel veel verschillende gevallen vooruithelpen.

Positieve gezondheid

Ik werk graag vanuit het idee van positieve gezondheid. Ik ga uit van de mens als één geheel, dus lichaam en geest samen. Die twee hebben een wisselwerking met elkaar en ze worden door verschillende aspecten in je leven beïnvloed. Als je ergens vastloopt in je leven of als je een lichamelijke klacht hebt, kan de oorzaak dus op een heel ander vlak liggen dan waar de klacht zich uit. Samen zoeken we naar wat jou vooruit gaat helpen. Daarbij ga ik uit van je kracht: wat is er wél? Ik laat je ervaren welke sterke kanten van jezelf je kunt inzetten om je weer beter te gaan voelen. 

Indicaties haptoherapie

Hieronder noem ik wat voorbeelden van situaties waarin haptotherapie kan helpen. Maar neem zeker contact met me op als de situatie waar jij mee te maken hebt hier niet bij staat, dan bespreek ik graag met je wat ik voor je kan betekenen. 

Lichamelijke klachten

Haptotherapie kan helpen:

Als je geen vertrouwen meer hebt in je lichaam, bijvoorbeeld door chronische pijn of door een aandoening of ongeluk, waardoor je lichamelijk niet meer alles kunt doen wat je vroeger deed.

Als je moeite hebt om te accepteren dat je leven door een ziekte of handicap veranderd is. Of dat nu tijdelijk is of voor altijd. 

Als je lichamelijke klachten hebt waar de huisarts geen lichamelijke oorzaak voor kan vinden en die dus waarschijnlijk ergens anders vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid of hyperventilatie. 

Heb je lichamelijke klachten omdat je zwanger bent? Dan help ik je graag met haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Ook als je geen lichamelijke klachten hebt, is haptonomie fijn om je voor te bereiden op de bevalling en op de komst van je kindje.

Psychische klachten

Haptotherapie kan ook helpen:

  • Als je niet lekker in je vel zit, als je het idee hebt dat je ergens niet op je plek bent of als je moeite hebt met een situatie en het niet lukt om daar zelf uit te komen.
  • Als je het moeilijk vindt om te herkennen wat je nu eigenlijk voelt of als het niet lukt om die gevoelens onder woorden te brengen.
  • Als je het lastig vindt om grenzen duidelijk aan te geven of als je niet meer voelt wat je grenzen zijn.
  • Als je een trauma hebt doorgemaakt.
  • Bij angst en paniek.
  • Als je problemen hebt met je eigen seksualiteit.
  • Als je weinig zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld hebt.
  • Als je overspannen bent of last hebt van een burn-out. En ook als het nog niet zo ver is, maar je al wel voelt dat je te maken hebt met psychische of lichamelijke overbelasting.
  • Als je het moeilijk vindt om na een lange periode thuis weer aan het werk te gaan en je graag extra ondersteuning wilt bij je re-integratie.
  • Als de overgang van de ene naar de andere levensfase moeilijk gaat: van kind naar puber, van puber naar volwassen, van volwassen naar middelbaar of van middelbaar naar senior. 

Problemen met anderen

Haptotherapie kun je ook inzetten als je problemen ervaart in de omgang met anderen. Bijvoorbeeld:
Bij relatieproblemen, en dat hoeft niet per se met je partner te zijn. Haptotherapie kan ook helpen als je problemen hebt in de omgang met bijvoorbeeld familie of collega’s.
Als je met verlies of rouw te maken krijgt en je het moeilijk vindt om die persoon of situatie los te laten. Of als je het gevoel hebt dat je omgeving je pusht om “gewoon” door te gaan, terwijl jijzelf nog helemaal niet zo ver bent.
Als je het moeilijk vindt om iemand dichtbij te laten komen. Letterlijk of figuurlijk.
Als je problemen hebt met intimiteit.
Als je vragen hebt over de opvoeding van je kind(eren).

Lichamelijke signalen interpreteren

In alle gevallen leer ik je in de haptotherapiesessies vooral om lichamelijke signalen te interpreteren. Haptotherapie brengt je weer terug bij je gevoel. In plaats van redeneren of googelen kun je de signalen die je lichaam je geeft, zelf interpreteren en vanuit daar bepalen hoe je verder gaat. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, het helpt je ook in je contact met anderen. 

Dus stop met googelen en bel of mail me om te zien wat ik voor je kan betekenen.

Helaas is op dit moment het maken van een afspraak enkel mogelijk voor cliënten, oud cliënten of mensen die zijn doorverwezen door een samenwerkingspartner. Dit is noodzakelijk om kwaliteit en continuïteit te kunnen waarborgen.

Er zijn gelukkig collega’s in de regio waar je vlot kunt starten. Zodra aanmelding weer mogelijk is dan laat ik dat weten op de website.