Wat is haptonomie?

Haptonomie is, mooi gezegd, de leer van het menselijk gevoel. Haptonomie brengt je weer in contact met je gevoel en met je lijf. Je emoties uiten zich namelijk altijd ergens in je lijf, maar vaak zijn we het vermogen om die signalen te voelen en te herkennen kwijtgeraakt.

Voelen in een snelle samenleving

Nu denk je misschien “Iederen kan toch voelen?”, maar dat valt nogal tegen. Zeker in een samenleving waar alles snel moet. Waar deadlines en to do-lijsten in je nek hijgen en iedereen iets van je wil. Je baas, je kinderen, de juf van school, je vrienden, je partner. En dan word je ook nog bestormd door allerlei prikkels. Drukke kantoortuinen, mails en pushnotificaties van social media, waar iedereen om het hardst roept om te laten zien hoe fantastisch hun ontbijt/outfit/werk/leven is.

Wie neemt er in al die drukte nog de tijd om te voelen hoe het echt met hem of haar gaat? Het is veel makkelijker om dingen weg te redeneren. Denken is veel minder confronterend dan voelen. We leren bovendien van jongs af aan om vooral na te denken. Hoe vaak heb je als kind gehoord dat het niet nodig was om te huilen? En hoe vaak zeg je dat zelf tegen kinderen? Dat is jammer, want als je de tijd neemt om te voelen, écht te voelen, kan je lichaam je precies vertellen hoe het met je gaat. En, belangrijker nog, wat je nodig hebt.

 

Aanraken, emoties en fysieke ervaringen

Via haptotherapie kan ik je helpen weer in verbinding te komen met je lijf. Door je aan te raken, geef ik je inzicht in de wisselwerking tussen je emoties en de fysieke ervaringen in je lijf. Ik help je na te gaan waar je emoties in je lijf voelt, zodat je ze beter kunt herkennen en sneller actie kunt ondernemen als dat nodig is. Ik help je inzicht te krijgen in hoe je emoties reageren op dingen die je fysiek ervaart.

Samen sporen we blokkades op en ik laat je voelen waar die blokkades vandaan komen. Als je dat eenmaal weet, of beter gezegd: voelt, dan kun je aan de slag gaan met het opheffen van die blokkades. Ik laat je ervaren wat bepaald gedrag van jou doet. Helpt het je of eigenlijk niet? En ik laat je ervaren hoe het anders kan. En als je dat eenmaal ervaren hebt, vergeet je het nooit meer.